Pesanan Buatmu Sebelum Kamu Lelapkan Mata




SEBELUM tidur, Rasulullah SAW berpesan kepada Aisyah RA :

"Ya Aisyah jangan engkau tidur sebelum melakukan empat perkara, yaitu :
1. Sebelum khatam Al Qur'an
2. Sebelum membuat para Nabi memberimu syafaat di hari akhir
3. Sebelum para muslim meridhoi kamu
4. Sebelum kau laksanakan haji dan umroh"

Bertanya Aisyah :
"Ya Rasulullah.. Bagaimana aku dapat melaksanakan empat perkara seketika?"

Rasul tersenyum dan bersabda : 
1. "Jika engkau tidur bacalah : Al Ikhlas tiga kali seakan-akan kau mengkhatamkan Al Qur'an." Bismillaahir rohmaanir rohiim,
Qulhuallahu ahad' Allahushshomad' lam yalid' walam yuulad' walam yakul lahuu kufuwan ahad' (3x)

2. "Membaca sholawat untuk ku dan para nabi sebelum aku, maka kami semua akan memberi syafa'at di hari kiamat“. Bismillaahir rohmaanir rohiim, Allahumma shollii 'alaa Muhammad wa'alaa alii Muhammad (3x)“

3. "Beristighfarlah untuk para muslimin maka mereka akan meridhoi kamu“. Astaghfirullahal adziim aladzii laa ilaaha illaa huwal hayyul qoyyuum wa atuubu ilaih (3x)

4. "Perbanyaklah bertasbih, bertahmid, bertahlil, bertakbir maka seakan - akan kamu telah melaksanakan ibadah haji dan umroh“.
Bismillaahir rohmaanir rohiim, Subhanallahi Walhamdulillaahi walaailaaha Illallahu Allahu akbar (3x) 

Mohamad Zafranudin

Penulis blog biasa AkuCintakanIslam.blogspot.com serta CodeNRecipe.wordpress.com, sedang menyambung pelajaran dalam Bsc(Hons) Computing Science. Gemar menulis code(programming) dan projek elektronik.

Semoga Allah memberkati kita semua, inshaAllah.

4 ulasan:

  1. asslamualaikum. mohon copy yee.

    BalasPadam
  2. Waalaeykumusalam :) silakan, segala di blog ini boleh dikongsi dengan masyarakat Islam, tiada masalah. Ana(sebagai admin) izinkan :)

    Jazakallahu khoiran

    BalasPadam
  3. boleh share x macam mane nak masuk background music to blog?

    BalasPadam
  4. Boleh akhi. Cuba lihat kat bawah blog ana ni ad tulis "Gratisan Musik". Klik link tu, nnt dia bawa ke blog musik. Anta cari lah lagu apa anta mahu, kemudian copy code dia bagi, letak kat blog anta kat bahagian Design>Add A Gadget>HTML/JavaScript...paste kan code tu :) itu je..ada apa2 leh tanya ana kat fb, Putera Mujahid Islam :)

    BalasPadam