Ramadhan Self ReminderAssalamualaikum kepada semua pembaca yang dirahmati Allah, sudah agak sekian lama saya sudah tidak update di blog ini atas sebab-sebab tertentu. Namun Allah s.w.t. telah mengurniakan saya masa yang bermanfaat ini untuk berkongsi kepada anda semua amalan yang baik untuk dilakukan di bulan mulia ini.

"Selamat Menyambut Bulan Ramadhan Al-Mubarak"
-Penulis

1. Menjaga Solat


Dengar sahaja mungkin ada yang sudah scroll ke bawah kerana di fikiran, "Semua orang tahu solat itu wajib". Maka saya di sini ingin menyampaikan kepada anda Keistimewaan Ibadah Solat.

Dalam banyak-banyak ibadat - puasa, zakat, dan sebagainya; ibadah solat adalah yang paling istimewa. Kerana ibadat lain diajarkan Allah kepada nabi Muhammad s.a.w. melalui perantaraan Jibril a.s., akan tetapi ibadat solat ini disampaikan terus oleh Allah s.w.t. kepada baginda melalui Isra' dan Mi'raj.
-Petikan daripada Pencetus Ummah 
 

Jadi anda dapat ketahui keistimewaan ibadat solat. Memang fitrah manusia suka lakukan sesuatu dengan sebab yang indah.
2. Yang sunat tetap sunat, tetapi yang wajib tetap utama!


Berbeza dengan zaman dahulu, kita di zaman ini lebih teruja melakukan ibadat sunat kerana merasakan ia sesuatu yang 'luar biasa', kerana sering kita dengar bahawa pahalanya 'sangat tinggi'. Memang tidak dinafikan, tetapi anda perlu tahu, itu adalah sunat.

Sama seperti anda mengambil diet pemakanan. Anda makan nasi, dan anda ambil supplementary. Supplementary memang bagus, tapi kalau anda tidak makan nasi juga anda tidak dapat manfaat dari supplement.

Jika anda laksanakan yang wajib, maka anda akan lebih bersemangat melaksanakan yang sunat dan yakin 'amalan sunat anda lebih dilihat oleh-Nya'.

3. Elak Mengumpat


Perlu diketahui, mengumpat adalah "Pemadam Pahala". Seperti mana anda padam tulisan dengan mudah atau padam lukisan di photoshop dengannya, begitulah fungsinya kepada pahala anda.

Mengumpul duit sebanyaknya kemudian kehilangannya adalah lebih baik daripada mengumpul pahala sebanyaknya kemudian kehilangannya (dengan mengumpat).Saya berharap anda dapat melakukan amal jariah pada bulan mulia ini, dan tidak melepaskan peluang untuk memperbanyakkan ibadat

Mohd Zafranudin

Penulis blog biasa AkuCintakanIslam.blogspot.com serta CodeNRecipe.wordpress.com, sedang menyambung pelajaran dalam Bsc(Hons) Computing Science. Gemar menulis code(programming) dan projek elektronik.

Semoga Allah memberkati kita semua, inshaAllah.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan